TarotRWS Commem edition.jpg

De oorsprong van de Tarot is gehuld in nevelen en dat zal misschien wel altijd zo blijven.
Dat is meteen één van de vele redenen dat het spel al zo lang zo'n onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij heeft. Sommigen denken dat de Tarot één van de mystieke overleveringen uit het Oude Egypte is. Anderen zeggen dat Roma de kaarten meebrachten uit India. Ook wordt gezegd dat de Tempeliers ze meenamen uit het Heilige Land of als geheime codes gebruikten. Het wordt door sommigen zelfs als een spirituele erfenis uit het mythische Atlantis gezien. Er zijn nog veel meer overleveringen. Hoe dan ook, het is absoluut niet met zekerheid te zeggen. Het oudste tarotdeck dat volledig bewaard is gebleven (ca.1450), werd geschilderd door Bonifacio Bembo voor de machtige Milanese Visconti-Sforza familie.

PamelaAtTheTarotTable.jpgTegenwoordig zijn er honderden verschillende spellen. Het allerbekendste is wel de Rider-Waite Tarot, getekend door Pamela Colman Smith bijgenaamd 'Pixie' (1878-1951). Wat mij betreft verdient deze vrouw het grootst mogelijke eerbetoon. Zij was namelijk de kunstenares achter het meest populaire Tarotdeck in de westerse wereld. In opdracht van Arthur Waite heeft ze in slechts acht maanden tijd zowel de Grote - als de Kleine Arcana getekend. Bovendien heeft ze voor het eerst de Kleine Arcana voorzien van afbeeldingen, waarop iets gebeurt. Afbeeldingen van herkenbare en alledaagse situaties, in de tijdgeest van het begin van de vorige eeuw. Zonder haar zouden heel veel mensen waarschijnlijk nooit de Tarot hebben 'ontdekt'. Ik ben er vrijwel zeker van dat ik zonder haar werk geen Tarotiste geworden zou zijn, of had kunnen worden. Haar kunst, visie en creativiteit hebben zo ongelofelijk veel deuren geopend in de Tarot, dat het heeft gezorgd voor een revolutie in het lezen van de kaarten. Vele kunstenaars na haar, waaronder Salvador Dalí, hebben haar voorbeeld met hun eigen interpretaties gevolgd. Ik vind haar kunst werkelijk fenomenaal, het is mystiek, dramatisch, vrolijk, kleurrijk, symbolisch, origineel, mooi en zeer krachtig. Misschien ben ik wel haar allergrootste fan!

PamelaColmanSmith.jpgHet spel bestaat uit 78 kaarten. Deze zijn verdeeld in 22 troeven van de Grote Arcana
en 56 kaarten van de Kleine Arcana (Arcana is Latijn en betekent geheim). De Grote Arcana staan voor je levensloop en de Kleine Arcana, die weer onderverdeeld zijn in de vier elementen VuurWater, Lucht en Aarde, staan voor gebeurtenissen in je dagelijks leven.


Werken met de Tarot is een creatieve en inspirerende manier om inzicht in jezelf en Afbeeldingsresultaat voor pamela colman smith tarotje omgeving te krijgen. Het is een instrument dat je verder kan helpen op je weg naar zelfkennis. Oude opgeslagen informatie wordt door de beelden letterlijk zichtbaar gemaakt en in kaart gebracht. Ze weerspiegelen gedachten en emoties die op dat moment sluimeren in het onbewuste en laten je in de spiegel kijken. Vertellen iets over je denken, voelen of de omstandigheden waarin je verkeert. De Tarot is een geweldig psychologisch en filosofisch systeem, dat de mogelijkheid opent om op een nieuwe en creatieve manier naar je eigen leven te kijken. Om eens door een andere bril naar verleden, heden en toekomst te kijken. Het geeft inzicht welke valkuilen en uitdagingen je op je pad kunt tegenkomen. En hoe je die met je sterke punten, krachten en talenten om kunt buigen. Daarmee wordt dan ook meteen duidelijk dat valkuilen en uitdagingen juist ultieme mogelijkheden tot groei kunnen zijn. 
                                             
Met de Tarot heb je niet alleen een (h)eerlijke reisgenoot, maar ook een fantastische reisgids op zak!